Určite poznáte ružovú, levanduľovú, harmančekovú či mätovú vodu – obľúbené kvetové vody, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou sveta prírodnej kozmetiky a aromaterapie. Ale napadlo Vás niekedy, aký je vlastne rozdiel medzi nimi a odvarom či nálevom, ktorý si pripravíte z rovnakej rastliny? Ako dlho vydrží kvetová voda? A aká je spotreba odvaru? Čím sa líši napríklad čerstvý harmančekový odvar od harmančekovej kvetovej vody? A prečo aromatické kvetové vody ponúkajú tak veľa prínosov pre krásu, zdravie a duševnú pohodu? V tomto článku Vám odpovieme na všetky tieto otázky, navyše Vám vysvetlíme, čo je to kvetová voda, ako vzniká a čím sú jej účinky také jedinečné. Ponorte sa s nami do sveta aromatických rastlín a ich jedinečných produktov.
Čo to ale je kvetová voda?
Najprv si vysvetlíme, čo to vlastne je kvetová voda a ako sa vyrába. Kvetová voda, kvetinová voda, hydrosol alebo hydrolát je 100% čistý prírodný produkt vznikajúci v procese destilácie, ktorým sa transformujú časti rastlín, ktoré obsahujú aromatické zložky (prchavé organické zlúčeniny), na aromatickú kvetovú vodu. Tieto poklady neobsahujú žiadne konzervačné látky ani prísady. Po destilácii sa ochladí, filtruje a potom prechádza procesom mikrobiologickej analýzy, ktorá kontroluje čistotu, zvyškové percento esenciálneho oleja a pH. Kvetové vody sa používajú v kozmetike, potravinárskom priemysle, farmakológii a varení, pričom ich svet je veľmi pestrý.
Bylinný nálev
Bylinný nálev je spôsob prípravy, pri ktorom sa sušené alebo čerstvé bylinky zalejú horúcou vodou a nechajú sa lúhovať po stanovenú dobu, obvykle niekoľko minút. Tento postup je podobný príprave čaju a je vhodný pre bylinky, pri ktorých chceme zachovať jemné aromatické a účinné látky, napríklad pri listoch a kvetoch.
Bylinný odvar
Bylinný odvar sa pripravuje varením tvrdších častí rastlín, ako sú korene, kôra alebo semená, po dlhšiu dobu. Bylinky sa štandardne varia aspoň 15-30 minút, aby sa z nich uvoľnili účinné látky. Tento proces je účinný pre extrakciu látok, ktoré sa z bylín uvoľňujú ťažšie ako pri nálevoch.
A aký je teda medzi nimi rozdiel?
Kvetové vody alebo hydroláty sú 20 až 30 krát silnejšie ako bežné bylinné odvary a nálevy. Preto pozor na ne! Taký čaj z ružových kvetov je rovnako ako limonáda či ľadový čaj z ružovej vody skvelý nielen na pozdvihnutie nálady. Pri príprave limonády použijeme „len“ 1-4 polievkové lyžice na 1 liter vody. Prečo?! Pretože keby sme sa osviežili celou pohárom ružovej vody, pekne by nás to “prohnalo” a hlavne chuť by bola veľmi veľmi výrazná. Kvetové vody sú jednoducho koncentrované aromatické aj chuťové poklady. A v tom je ich čaro! Po mnoho storočí sa používajú v mnohých kultúrach na dochucovanie pokrmov.
Trvanlivosť, ktorá poteší!
Na rozdiel od odvarov obsahujú kvetové vody iba ľahké a súčasne oveľa aromatickejšie prirodzené zložky (s maximálnou molekulovou hmotnosťou 250), čím si zachovávajú svoju jedinečnú vôňu a účinnosť. Kvetové vody alebo hydroláty na rozdiel od odvarov neobsahujú horké látky a triesloviny. Ich komplexnosť je plná účinných a zároveň jemných zložiek, ktoré ocenia aj tie najcitlivejšie a najnáročnejšie pleti. Kvetové vody sa vyznačujú protizápalovými účinkami a sú bezpečné pre všetky typy pleti. A taká čerešnička na torte! Či ste tušili, že zatiaľ čo nálevy je potrebné spotrebovať do približne 24 hodín, naše kvetové vody vám vďaka inovatívnej výrobe a spôsobu balenia vydržia 24 mesiacov! Trvanlivosť, ktorá vás poteší!
Zaujíma vás, prečo sa niekedy používa názov kvetová voda a inokedy hydrolát?! Vysvetlíme vám v tomto článku, čítajte. tu.
Takmer 50 druhov 100% kvetových vôd v inovatívnom balení kúpite tu a v menšom luxusnom čiernom rozprašovači tu.