Kvetové vody čiže hydroláty pozná ľudstvo už viac ako 5000 rokov. Od samého začiatku destiláciou boli hojne využívané ako ochucovadlá pokrmov a nápojov. Pred našim letopočtom ich používal perzský lekár Avicena, “otec medicíny” Hippokrates aj egyptská kráľovná Kleopatra. V kulinárstve sprevádza ľudstvo po dlhé stáročia. V 18. storočia boli dokonca bežnou súčasťou kuchýň. V dnešných dobe sa k ich kúzlu opäť vraciame. Najznámejšími sú jednoznačne ružová, levanduľová a mätová voda.
Kvetové vody čiže bylinkové espressá
Môže vás prekvapiť, že takmer každý hydrolát má svoje kulinárne kúzlo. Okrem dezertov ich využijeme aj pri dusení mäsa a zeleniny, na dochutenie omáčok, zeleninových i ovocných šalátov a príprave lahodných nápojov a smoothie. Pre intenzitu ich arómy a chutí sa kvetovým vodám hovorí „bylinkové espressá“. V porovnaní so šálkou nálevu/čaja rovnakej byliny sú mnohonásobne silnejšie! Užite si ich krásu v troch netradičných nealkoholických letných nápojoch, ktoré s nami pripravte pre celú rodinu:-)
Ružový ľadový čaj anglickej kráľovnej
Najprv si pripravíme lahodný a veľmi aromatický ľadový čaj v netradičnom prevedení. Vychádza z receptu na klasický “Iced tea”, ktorého základom je silný čierny čaj, odporúčame tzv. English Breakfast Tea. A práve Veľká Británia, so svojimi okrasnými ružovými záhradami, nás inšpirovala k použitiu opojnej arómy BIO kvetovej vody Damašskej ruže. Potom sme pridali ešte niekoľko chutí a vôní, ktoré sú nezameniteľne spojené s touto krajinou, teda sviežou čerstvou mätou a citrónmi, bez ktorých si ľadový čaj snáď ani nemožno predstaviť.
Budeme potrebovať:
1 hrsť čerstvej nasekanej mäty
1 pomaranč nakrájaný na plátky
1 citrón nakrájaný na plátky
200 ml silného čierneho čaju
4 PL bio ružovej vody Damašská ruža
3 PL javorového sirupu
Dolejte 1 litrom perlivej vody
Ľad
Postup:
Uvarte si silný čierny čaj. Nechajte ho vychladnúť. Potom ho nalejte do krčahu. Pridajte nakrájané na plátky citrusy, bio ružovú vodu, javorový sirup, čerstvú nasekanú mätu a dolejte 1 litrom perlivej vody. Pokiaľ máte čas, nechajte aspoň 30 min odpočinúť a až potom pridajte ľad a môžete servírovať.
Pomaranče na ružiach
Tento veselý a farebný letný nápoj je ideálny na nečakanú detskú návštevu. Je plný vitamínov a kúzelnej ružovej arómy. Môžeme sa vyhrať s jeho dozdobením a použiť také ovocie, ktoré nám aktuálne letné mesiace prináša.
Budeme potrebovať:
500 ml pomarančového džúsu (ideálne z čerstvo odšťavených pomarančov)
1/2 panáka bio ružovej vody
Hrsť drobného ovocia
Perlivú vodu podľa chuti (rozrieďte pomarančový džús podľa Vašich preferencií)
Veľa ľadu
Postup:
Premiešajte jednotlivé suroviny v skleneného krčahu, nalejte do pohára, môžete ešte dozdobiť narezanou jahodou a pomarančom na okraji pohára. Užite si aromatický letný nápoj s celou rodinou. Malý tip na záver – “Dospeláci” si môžu pridať perlivé sladké víno, ktoré sa skvele snúbi s ružovou vodou.
Mätová limonáda
Na rad prichádza favorit letného osvieženia, ochladzujúca aromatická mätová voda v efektívnej limonáde. Pretože čo viac k sebe ladí ako mäta a citrón?! Tento nápoj si jednoducho zamilujete! Je jednoduchý, rýchly a obľúbený. Prekvapte s ním príbuzných a priateľov na letnej párty, “grilovačke” či pikniku.
Budeme potrebovať:
500 ml perlivej vody (pre deti môžete neperlivú)
1-2 lyžičky 100% kvetovej vody mäta pieporná
2-3 lyžice trstinového cukru či medu
1 citrón nakrájaný na plátky
Ľad
Čerstvé mätové lístky na dozdobenie
Postup:
Všetko dajte do krčahu, zamiešajte a nalejte do pohárov. Pokiaľ ju pripravujete pre deti, znížte množstvo mätovej vody na 1 čajovú lyžičku a deťom do 3 rokov túto malinovky neponúkajte (Ako odporúča vo svojej knihe Hydrosols The Next Aromatherapy odborníčka na hydroláty S. Catty).
Ďalší diel letnej nápojovej série s kvetovými vodami očakávajte čoskoro.
100% kvetovej vody vyrobenej s láskou a maximálnou starostlivosťou v EÚ, bez chémie a konzervatov kúpte tu .
Radi experimentujete? Pripravte si s nami ďalšie netradičné voňavé pokrmy. Nájdete ich v tejto sekcii na blogu .