Citrón a levanduľa je nádherná kombinácia. Spája v sebe krehkosť a sviežosť detstva, bezstarostných dní a leňošenie. Tieto nadýchané a veľmi rýchle sušienky sú stoverné pre pečenie s deťmi. V tomto recepte sú malý pomocníci veľmi vítaní! A pokiaľ sa medzi Vami nájdu aj milovníci levandule, určite musíte tieto sušienky vyskúšať. Sú veľmi aromatické a každé sústo Vám vykúzli úsmev na tvári.
100% levandulová květová voda je skvelá nielen v starostlivosti o pleť, ale aj pre prípravu koláčov, dezertov a nápojov. Používáme najvyššiu kvalitu z organického kontrolovaného poľnohospodárstva, ktorá prešla prísnou kontrolou a je vhodná v gastronomii.
Budeme potrebovať
Na sušienky
2 celé vajcia
125 g masla
½ hrnčeku trstinového cukru
1 ½ hrnčeka múky
2 lyžičky jedlej sódy
1 lyžica sušených levanduľových kvetov (vďaka nim získajú sušienky jemnú pikantnosť)
nastrúhaná kôra z BIO citrónu
Na polevu
½ hrnčeku práškového cukru (môže byť aj trstinový – poleva bude viac chrumkať)
2 lyžice BIO levanduľovej vody
čerstvo vymačkaná citrónová šťava
nastrúhaná kôra z BIO citrónu
Postup
Najprv nechajte maslo a vajcia cca hodinu pri izbovej teplote. Potom vyšľahajte v menšej nádobe vajcia so zmätknutým máslom a trstinovým cukrom, až sa zmes prepojí úplne do hladka. Do väčšej misy preosejte múku a zmiešajte ju s jedlou sódou. Oboje podporuje finálnu nadýchanosť. Nastrúhajte si čerstvú citrónovú kôru. Ideálne z Bio citrónov. Já si pestujem citróny na terase, a tak mám celoročne prísun chemicky neošetrených žltých krásavcov. (Prípadne môžete kúpiť bio citrónovú strúhanú kôru.) Polovičku nastrúhanej kôry pridajte do misy k múke a druhú polovicu si ponechajte na polevu. Na záver rozdrvte v dlani 1 polievkovú lyžicu sušených levanduľových kvetov a premiešajte. Potom spojte vaječnú zmes so suchou. Postačí lyžica. Robot nepotrebujeme
Predhrejte rúru na 190 stupňov. Plech si vyložte pečiacim papierom a pomocou lyžice vytvorte gulaté sušienky. Nanášajte vždy rovnaké množstvo priamo na plech. Ak ich chcete mať placaté, zatlačte ich v strede prstom. Nezabúdajte nechať dostatečné miesto medzi jednotlivými kúskami. Budú dosť nadýchané a narastú na plechu. Pečte cca 10 min.
Po vybratí nechajte vychladnúť, pokiaľ to teda deti vydržia. A medzičasom si pripravte polevu. V menšej miske zmiešajme pomocou vidličky cukor, čerstvo vymačkanú citrónovú šťavu (pridávajte postupne), zbytok citrónovej kôry a 2 polievkové lyžice BIO levanduľovej vody. Hustejšiu zmes nanesme na vychladnuté sušienky a nechájme pár minút stuhnúť. Doporučujem podávať s levanduľovým čajom pre deti a kvalitnou kávou pre dospelých.
Dobrú chuť a verte, že séria kulinárie je práve na začiatku. Bude toho ešte mnoho.
Predošlí recept na rýchle lievančeky s ružovou vodou naleznete zde.