Citrón a levanduľa je úžasná kombinácia. Spája v sebe krehkosť a sviežosť detstva, bezstarostnosti a lenivých dní. Tieto nadýchané a veľmi rýchle sušienky sú ideálne na pečenie s deťmi. V tomto recepte sú malí pomocníci veľmi vítaní! A ak sú medzi vami milovníci levandule, vedzte, že tieto sušienky musíte vyskúšať. Sú veľmi aromatické a každé sústo vám vyčarí úsmev na tvári.
100% levanduľová kvetová voda je skvelá nielen na starostlivosť o pleť, ale je ideálna aj do dezertov, zákuskov a nápojov. Používame najvyššiu kvalitu z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva, ktorá prešla prísnymi kontrolami a je vhodná pre gastronómiu.
Budeme potrebovať
Na sušienky
2 celé vajcia
125 g masla
½ šálky trstinového cukru
1 ½ šálky múky
2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
1 polievková lyžica sušených levanduľových kvetov (dodajú sušienkam veľmi jemnú pikantnosť)
nastrúhaná kôra z bio citróna
Na polevu
½ šálky práškového cukru (môže byť aj trstinový cukor – poleva bude chrumkavejšia)
2 polievkové lyžice organickej levanduľovej vody
čerstvo vylisovaná citrónová šťava
nastrúhaná kôra z bio citróna
Postup
Najprv nechajte maslo a vajcia pri izbovej teplote asi hodinu. Potom v menšej miske vyšľahajte vajcia so zmäknutým maslom a trstinovým cukrom, kým sa zmes úplne nespojí. Múku preosejte do väčšej misy a zmiešajte ju so sódou bikarbónou. Obe podporujú konečnú nadýchanosť. Nastrúhajte čerstvú citrónovú kôru. Ideálne z organického citrónu. Citróny pestujem na terase, takže mám celoročnú zásobu chemicky neošetrených žltých krásavcov. (Prípadne si môžete kúpiť sušenú organickú citrónovú kôru.) Polovicu nastrúhanej kôry pridajte do múky v miske a druhú polovicu si nechajte na polevu. Nakoniec rozdrvte v dlani 1 polievkovú lyžicu sušených levanduľových kvetov a premiešajte. Teraz zmiešajte vaječnú zmes so suchou. Postačí vám lyžica. Robot nie je potrebný.
Rúru predhrejte na 190 stupňov. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie a pomocou lyžice vytvarujte okrúhle sušienky. Vždy naneste rovnaké množstvo priamo na plech na pečenie. Ak ich chcete mať ploché, stlačte ich v strede prstom. Dbajte na to, aby ste medzi jednotlivými kusmi nechali dostatočný priestor. Budú veľmi nadýchané a rozložené na plechu. Pečte približne 10 minút.
Nechajte ho vychladnúť, ak deti vydrží A medzitým si pripravte polevu. V malej miske zmiešajte vidličkou cukor, čerstvo vylisovanú citrónovú šťavu (pridávajte postupne), zvyšnú citrónovú kôru a 2 polievkové lyžice bio levanduľovej vody. Hustejšiu zmes rozotrite na vychladnuté sušienky a nechajte ju niekoľko minút stuhnúť. Odporúčam podávať s levanduľovým čajom pre deti a kvalitnou kávou pre dospelých.
Užite si to a vedzte, že kulinárska séria sa práve začína. Bude ich oveľa viac.
Predchádzajúci recept na rýchle palacinky s ružovou vodou nájdete tu.