Je tu jedno čarovné miesto, obklopené dvoma pohoriami s rozpoznateľnou omamnou vôňou miliónov rozkvitnutých ružových kvetov. Len niekoľko týždňov v roku sa táto výrazná vôňa nesie 120 km dlhým údolím Ruží, ktoré sa územne prekrýva s Údolím tráckych bohov a kráľov. Ukrýva viac ako 1500 tráckych mohýl (hrobiek), z ktorých bolo doteraz objavených a preskúmaných len 20! A práve v nich sa nachádzajú artefakty, ktoré odhaľujú a potvrdzujú slová rímskeho historika Plínia Staršieho, že Trákovia v Rímskej ríši pestovali ruže a jedna z nich vynikala omamnou vôňou. Nazýva sa „trácka ruža“. Dnes je táto významná kultúrna a historická oblasť zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO.
Umývadlo verzus dovolenka
Omamná vôňa kvitnúcej bulharskej damašskej ruže každoročne priťahuje pozornosť nadšencov z celého sveta. Obľúbené Údolie ruží alebo Údolie tráckych bohov a kráľov predstavuje rozsiahlu oblasť medzi dvoma pohoriami, Srednou horou a Starou planinou. Na niekoľko týždňov sa tento pás premení na doslova nekonečnú ružovú záhradu s miliónmi voňavých kvetov. Pre jedného dobrodružná dovolenka a pre druhého dlho očakávaná tvrdá práca. Damascénske ruže kvitnú len niekoľko týždňov v roku. Pre všetkých pestovateľov a liehovary ruží je to jediné ročné obdobie, keď ich ručne zbierajú a potom vyrábajú slávnu ružovú vodu a ružový olej, ktorými zásobujú celý svet. Áno, 95 % ročnej produkcie vzácneho bulharského ružového oleja, ak chcete rose otto, sa vyváža. A aby sme boli presnejší, jeho priemerný ročný vývoz v rokoch 2020 – 2021 predstavoval 77 ton ročne z celkového bulharského vývozu 621 ton éterických olejov. (Napríklad v roku 2021 sa zozbieralo 68 000 ton levanduľových kvetov a výnos bol 80-100 kg kvetov na 1 kg levanduľového oleja. Táto štatistika dokazuje prvé miesto Bulharska v celosvetovom vývoze levanduľového oleja, ale o tom viac v budúcom článku).
Všetko má jasný poriadok
Ružové kvety sa otvárajú pomaly a postupne v priebehu 3-5 týždňov. Zberači teda každé ráno zbierajú len tie kvety, ktoré sú otvorené. Takto treba postupovať, pokiaľ je doslova čo zbierať. Samotný zber ruží má svoj jasný poriadok. Každý pestovateľ vie, že jeho blížiacim sa znamením sú kvitnúce agáty. Ak sa tieto stromy urodia, práce na ružových poliach sa začnú do 14 dní. Polia sú monitorované a keď sa objavia prvé damascénske hlavičky, zberači, vodiči a technológovia v továrňach na výrobu ruží sa začnú organizovať. Růžovarna je termín vychádzajúci z bulharského jazyka. Označuje tzv. liehovar na ružové víno, ktorý sa venuje výlučne destilácii ružových kvetov, ktoré sa podrobujú dvojitej destilácii. Vďaka tejto špecifickej vlastnosti je bulharská ružová voda taká jedinečná. Jej kvalita je cenená na celom svete a Bulharsko je svetovým lídrom vo vývoze ružovej vody a ružového oleja.
Koľko váži 1 vrecko?!
Kvety sa zbierajú tesne po svitaní medzi 5. a 6. hodinou, keď sú pokryté rannou rosou, a obsahujú tak najvyšší podiel éterických zložiek. Zber sa vykonáva ručne od svitania do poludnia (12 hodín), len v prípade dažďa sa zber môže predĺžiť. Aby mali zberači voľné ruky, priväzujú si vrecia k bedrám. Po naplnení každej z nich ich odnesú do tzv. zberné miesto, kde už čaká skúsený pracovník. Každé vrecko sa skontroluje, zváži a zaznamená. Zberatelia majú svoju vlastnú „kartu“ a sú vyplácaní každý deň na základe záznamov v nej. Možno si kladiete otázku: Ako ťažká je takáto taška? Možno budete prekvapení. Ich hmotnosť sa pohybuje od 10 do 20 kg. Opäť to závisí od počasia. Damascénky sú veľmi malé a ľahké kvety a je naozaj dosť ťažké zbierať ich ručne. Jedno takéto vrecko naplní skúsený zberač približne za 2 hodiny práce. V prípade dažďa má však vlastne šťastie, pretože ruže sú vďaka kvapkám dažďa o niečo ťažšie. Po tom, čo sa na tomto mieste zoskupí požadovaný počet plných vriec, prídu vodiči, aby ružových krásavcov expresne odviezli do ružového liehovaru. Čas je mimoriadne dôležitý. Maximálny čas skladovania vrecúšok je 15 hodín. A verte mi, v tomto neskutočnom mumraji sa vrecia neustále prinášajú a odnášajú, a tak ich je pred továrňou na ruže stále dosť. Aj preto „pracujú“ v dvojzmennej prevádzke, aby mohli spracovať posledné vrecia počas noci.
Príbeh damašskej ruže
Každý rok zanecháva príroda na výslednom produkte svoju neoddeliteľnú stopu. Faktory, ktoré ovplyvňujú výslednú arómu, sú najmä počasie v danom roku, skúsenosti pestovateľa a technológa destilácie. V rôznych ročníkoch tak pozorujeme jemné nuansy vo vôni. Odráža všetko, čo obklopuje ružové kríky. Každá dávka rozpráva svoj vlastný príbeh, ktorému môže pozorný poslucháč načúvať. Stačí zavrieť oči a ponoriť sa do nej celým zmyslovým vnímaním. Príbeh damascénskej ruže hovorí o krásnej krajine Trákov, ktorí túto odrodu pestovali pred 2500 rokmi, čo dokazujú aj nedávne historické dokumenty. Táto zemitosť je základným atribútom vône ružového oleja a ružovej vody. Potom vás pohltí jej sviežosť, rovnako ako blahodarné vlhké jarné dažde, ktoré damašská ruža tak veľmi potrebuje pre svoj rast. A na konci prichádza sladkosť, odmena za ich trpezlivú prácu, investovaný čas a oddanú lásku, bez ktorej by nemohli existovať.
Tisícročná tradícia
Hovorí sa, že na výrobu 1 kg ružového oleja je potrebných 1 milión ľudských dotykov, 1 milión pohladení. Bez ľudskej práce by tento vzácny olej a jeho nádherná kvetinová voda nemohli existovať. Ruže sa zbierajú rovnako ako pred 2500 rokmi, akoby sa zastavil čas. Sila okamihu a krása jednoty sú všadeprítomné. Vyskúšajte to v naše jedinečné produkty pošepkajú vám svoj magický príbeh.
Informácie pochádzajú z:
Veřejně dostupně informace bulharského ministerstva zemědělství (Ministry of Agriculture and Food), https://www.mzh.government.bg/bg/
„PRÁVO NA MÁSELNÚ RÓŽU“, lex.bg
„Vývoz éterických olejov z Bulharska sa zrýchľuje“, agri.bg, 13.1.2023
„HISTORICKÉ INFORMÁCIE O RÓŽACH A VÝROBE RÔŽÍ“, karlovobg.eu
„Červená ruža z Kazane, olejnatá ruža, pôsobenie a použitie bylín“, bilki.bg
Anka Doncheva – Olive Rose, 2020.
„Sevt III, ostatní a my“, bnr.bg, 22.1.2016, Autor: Petra Taleva