Neváhajte sa s nami spojiť tu

Poštovné na Slovensku zdarma pri objednávke od 65 €

O bylinkovej kuchyni s čarovnou Evou Huňkovou

Eva Huňková je čarovná žena, vášnivá bylinkárka a nadšená propagátorka varenia z divokých rastlín. Zaujal ma jej optimistický prístup k životu, farebná webová stránka a láska k darom prírody. Fotografie ich kulinárskych skvostov ukazujú čistú radosť z tvorby a života. Je to pre mňa veľká inšpirácia a verím, že aj vy budete mať chuť vyskúšať tieto špeciality doma!

Dobrý deň, Eva, ďakujeme, že ste sa s nami dnes podelili o svoju lásku k vareniu z byliniek a že ste nám o sebe a svojej záľube povedali oveľa viac. Prejdime k tomu.

1. Kto vás zoznámil s bylinkárstvom? Kedy sa vaša láska k bylinkám prehĺbila do kulinárskej vášne pre divoké rastliny a plody?

K bylinkárstvu som sa dostal vďaka chorobe. V čase, keď som ochorela, ma náhodné stretnutie priviedlo k mladej bylinkárke, ktorá mi ukázala iné možnosti, iný pohľad na moje liečenie. To mi otvorilo dvere do sveta byliniek a bolo na mne, aby som ich otvoril dokorán. Nebolo úniku, bylinky ma očarili Vždy, keď som išiel do prírody, cítil som sa ako v rozprávkovej krajine. Silu prírody bolo cítiť na každom kroku. Spoznávala som nové bylinky, možnosti spracovania. Používanie byliniek v kuchyni sa stalo mojou vášňou a tento svet som si preniesla domov do svojej kuchyne. Každý rok objavujem nové a nové bylinky, nové možnosti. Od skorej jari do neskorej jesene môžeme nazbierať a spracovať neuveriteľné množstvo bylín alebo divokých burín s vitamínmi a minerálmi, ktoré v dnešnej strave chýbajú.

2. Ako vznikol názov vašej webovej stránky Za ružovým kríkom?

Názov Za ružovým kríkom bol opäť vytvorený náhodne. Vedel som, že názov musí vo mne zarezonovať, a tak som mu dal priestor a čas. Jedného dňa som sa zobudil a meno bolo jasné :-) Prišiel za mnou sám. V záhrade mám kríky ruží, takže sa mi prihovorili a pridali sa k mojej ceste za poznaním.

3. Ako sa k vám dostal šípkový olej SoZoLe Rose?

Šípkový olej od SoZole Rose mi priniesla moja dcéra z Festivalu aromaterapie a byliniek v Brne . Objavila váš stánok a kúpila mi šípkový olej ako darček. Okamžite som si ho zamilovala. Vaše výrobky sú krásne čisté, prírodné. Je v nich cítiť lásku a slnko. Rada vyskúšam aj ďalšie skvosty z vášho obchodu a odporúčam ich všetkým.

4. Pripravujete tiež rozmanité bylinné workshopy. Čo sa z nich naučíme a čo si z nich odnesieme?

Svet byliniek a divokej kuchyne sa tu usadil natrvalo. Najprv som tieto jedlá varila len pre seba, postupne sa pridala aj dcéra a po niekoľkých rokoch ich ochutnáva aj môj manžel, ktorý bol spočiatku dosť zdržanlivý. Keď si však uvedomil, že aj toto jedlo chutí skvele, pridal sa. Ešte nie všetky, ale už ich ochutnáva. Na stránke bylinkové workshopy približujem ľuďom možnosti využitia divokých bylín. Ukazujem, aké jednoduché je variť a využívať dary prírody, aké povznášajúce sú chute, ako tieto jedlá dodávajú telu všetko, čo potrebuje, a ako sa pri nich cítite dobre na duši. Po každom chode ľudia odchádzajú s pocitom obrovskej energie z jedla. Je krásne vidieť, ako sú prekvapení a nadšení. A o to ide. Chcem sa o toto nadšenie podeliť s ľuďmi, zdieľať s nimi tento svet, tieto možnosti.

Čo si odnesiete? Myslím si, že tí, ktorí prídu na prednášku alebo workshop, si odnesú plné bruchá, ale aj pochopenie, že príroda nám ponúka veľa. Ponúka nám nielen potravu, ale aj uzdravenie a pochopenie. Keď sa vyberiete za potravinami, budete nielen zdravší, ale budete sa cítiť oveľa lepšie, pretože strávite veľa času na čerstvom vzduchu. Všetko je prepojené. Dôležité je pre nás nielen jedlo, ale aj oddych a relaxácia. Všetko musí byť v rovnováhe. Čím viac chodíte do prírody, tým viac pociťujete jej krásu a spojenie. O to viac budete vďační za veci, ktoré už považujeme za samozrejmé. Spev vtákov, kvety stromov, slnko, ovocie, bylinky. Možno to znie ako klišé, ale keď sa vám príroda dostane pod kožu a spojíte sa s ňou, veľa pochopíte, ale sami toto krásne spojenie poznáte.

5. Môžete nám povedať svoj obľúbený recept?

V bylinkovej kuchyni varím klasické jedlá, len obmieňam prísady.
Som milovníkom zemiakového šalátu. Moje deti by vám mohli rozprávať :-) Stále vymýšľam nové alternatívy.

Zemiakový šalát s kvasenými hubami s púpavovými listami.

Zemiaky uvarte v šupke, ošúpte a nakrájajte na kolieska. Červenú cibuľu zľahka opražte na panvici, zmiešajte so zemiakmi, pridajte fermentované huby a púpavové listy (huby sa krátko povaria a potom fermentujú s púpavovými listami v tamari omáčke s cesnakom a trochou medu), korenie. Dochuťte marinádou z citrónového oleja a medu. Posypte semienkami žihľavy a podávajte s klíčkami.

6. Viem, že sa chystáte vydať rozprávkovú knihu, ktorú budú sprevádzať krásne ilustrácie. Odkiaľ čerpáte inšpiráciu? A je ťažké vydať knihu?

Nikdy som neplánoval napísať knihu. Ale človek si myslí, osud sa mení. Jedného dňa ku mne prišla múza, zobudila ma o druhej ráno s odkazom – napíš príbeh malého dievčatka a jeho vnímania prírody. Už o prvej polnoci vznikol základ prvého príbehu. Každú noc vznikal ďalší a ďalší príbeh, ktorý som počas dňa len rozvíjal. Dokončenie príbehov bolo jednoduché, pretože ak idete do prírody a cítite ju, poskytne vám príbehy. Stačí ju len počúvať. V rozprávkovej knihe zažijete príbehy Rozárky s vílami, so škriatkami z ružového kríka, s babičkou Vrbovkou, ale aj s dedkom Machom. Všetky príbehy sprevádzajú jednoduché bylinkové recepty pre deti. Osloviť priateľa na ilustráciu bola jasná voľba. Pavlu Hronovú poznám už dlho. Bol som nesmierne šťastný, keď moju ponuku prijala. Vedel som, že dokáže Rozárku a celý rozprávkový svet preniesť na papier podľa mojich predstáv. Spojte sa s príbehom a oživte ho krásnymi ilustráciami v knihe.
Rozhodol som sa, že rozprávkovú knihu vydám sám, takže všetko bolo a je náročnejšie a dlhšie. Momentálne je kniha v štádiu grafického návrhu, potom bude nacenená a potom budem musieť nájsť peniaze na jej vydanie. Potom sa dostane do tlače a na trh. Nemôžem sa dočkať, až ho budem držať v ruke. Zatiaľ sa vznášam na oblaku, ktorý ku mne prišiel, a nechávam sa unášať. Budem dúfať, že si rozprávky nájdu svojich čitateľov a že sa im budú páčiť.

7. Kde vás môžeme stretnúť na jar a v lete?

Minulý rok nebol pre stretnutia dobrý. Navyše som na jeseň prišiel o všetky svoje stránky, tri roky mojich myšlienok, fotografií, inšpirácií. Nevedel som, či mám vôbec pokračovať. Nakoniec som to všetko nechal tak a čakal som, či sa opäť objaví mrak, aby som mohol naskočiť a nechať sa unášať vetrom, kamkoľvek ma zanesie. A tieto stretnutia prišli. Ľudia ma vyhľadávajú sami a pozývajú ma na kurzy, na prednášky, V našej beskydskej horskej dedinke na Ostravici mám momentálne plný program. Víkend varenia z byliniek . 11.6.2022 Som pozvaný do demonštračnej permakultúrnej záhrady v Drozdove pri Zábřehu, na workshop . S dievčatami som sa zoznámila na festivale aromaterapie. Náš prvý workshop sa konal minulý rok. Toto stretnutie bolo krásne. Veľmi ma potešilo, keď ma tento rok pozvali, aby som sa k nim pripojil, a s radosťou som to prijal. V júni by som chcel zorganizovať svätojánske stretnutie s bylinkami a svätojánskymi rozprávkami. Plánujem nové veci, ktorými by som chcela obohatiť kurzy, samozrejme, všetko v súvislosti s prírodou a bylinkami. Začiatkom septembra plánujem fermentačný workshop a koncom septembra opäť organizujeme s Aromaterapia a bylinky “Jesenné plody s fermentáciou” workshop v Brne. Všetky podujatia sú k dispozícii na mojej webovej stránke www.zasipkovymkerem.cz

A aby toho nebolo málo, som v prvom ročníku Herb School a teším sa na druhý ročník. Na začiatok budúceho roka už plánujeme ďalšie projekty, ale hlavne by som chcela do konca roka vydať rozprávkovú knihu, ktorá sa bude samozrejme volať “Za ružovým kríkom”, a zorganizovať čítanie v našej miestnej knižnici, aby sme ju predstavili všetkým, ktorí by o ňu mali záujem. Tento svet ma neuveriteľne nabíja, preto dúfam, že som na vás prostredníctvom tohto rozhovoru preniesla aspoň kúsok svojej láskyplnej energie k prírode.

Prajem všetkým čitateľom krásnu jar a vašej webovej stránke veľa priaznivcov. Ďakujem za pozvanie.

Ďakujem za pekný rozhovor a želám vám, aby sa vám Eve a vášmu projektu Za šípkovým kríkom darilo a inšpiroval nás ďalej. Krásne jarné dni!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Doprava zadarmo

Doprava na Slovensko zdarma pri objednávke nad 65 €

Posielame do zahraničia

kontaktujte nás pre viac informácií

Klientska podpora

Po-pia 8:00 - 18:00

100% Bezpečný nákup

Apple Pay / Google Pay / PayPal / Comgate / MasterCard / Visa