Ružová voda sa do jedál pridáva od nepamäti, pretože zvýrazňuje chuť jednotlivých zložiek. Recepty na rôzne kulinárske špeciality nájdete v blízkovýchodnej, arabskej, francúzskej a balkánskej kuchyni. Postupne vám predstavím tie najzaujímavejšie. Dnes začneme s niečím jednoduchým, a to s víkendovými lievancami s BIO ružovou vodou z Damascénskej ruže. Táto organická kvetová voda najvyššej kvality pochádza z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva, neobsahuje konzervačné látky, prešla najprísnejšou kontrolou a je vhodná na prípravu potravín.
Budeme potrebovať:
3 celé vajcia
400 g kvalitného bieleho nesladeného jogurtu (1 veľký pohár)
1,5 šálky preosiatej bielej múky
2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
2 polievkové lyžice kvalitného oleja (slnečnicového alebo olivového)
3-4 polievkové lyžice organickej ružovej vody alebo ¾ degustačného pohára (pozri fotografiu)
Postup:
Najprv preosejte múku cez sito. Palacinky budú nadýchanejšie. Pridajte do nej 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny, aby bola vzdušnejšia. Do druhej misky na šľahanie pridajte 3 vajcia, jogurt, olej a šľahajte. Do zmesi pridajte ružovú vodu a nakoniec zašľahajte už pripravenú preosiatu múku a sódu bikarbónu. Vypracujte trochu hustejšie palacinkové cesto. A vložte ho do panvice.
Na rozpálenú panvicu dajte odmerané množstvo – 1 palacinka = 1 polievková lyžica zmesi. Smažte klasicky z oboch strán.
Nakoniec posypte lievance práškovým cukrom, ktorý zvýrazní vôňu ruží. Vyskúšajte jeden bez cukru a jeden s cukrom. Rozdiel je viditeľný. Uvidíte, že sa na ne len zapráši.
Prajem vám dobrú chuť a zostaňte naladení na ďalšie recepty s našimi kvetinovými vodami.