Ružová voda sa pridáva do jedál od nepamäti, pretože zvýrazňuje chuť jednotlivých komponentov. Recepty na najrôznejšie kulinárske špeciality nájdeme v blízkom východe, arabskej, francúzskej a balkánskej kuchyni. Postupne Vás budem s tými najzaujímavejšími oboznamovať. Dnes začneme s niečím uplne jednoduchým, a to sú víkendové lievančeky s Bio ružovou vodou z damašskej ruže. Táto najvyššia kvalita Bio květové vody pochádza z organického kontrolovaného poľnohospodárstva, neobsahuje konzervanty, prešla najprísnejšou kontrolou a je vhodná k príprave pokrmov.
Budeme potrebovať:
3 celévajcia
400 g kvalitného bieleho nesladeného jogurtu (1 velký kelímok)
1,5 hrnčeku preosiatej bielej múky
2 lyžičky jedlej sódy
2 lyžice kvalitného oleja (slnečnicový alebo olivový)
3-4 lyžice Bio ružovej vody alebo ¾ degustačného pohárika (vid foto)
Postup:
Najprv si preosejeme múku cez sitkko, lievance budú nadýchanejšie. Pridáme k nej 2 lyžičky jedlej sódy, aby sme podporili vzdušnosť. Do druhej nádoby na šlahanie pridáme 3 vajcia, jogurt, olej a rozmixujeme. Do zmesi pridáme ružovú vodu a na záver pridáme preosiatu múku s jedlou sódou. Vytvoríme trochu hustejšie palacinkové cesto. A šup na panvičku.
Na rozhorúčenú panvičku dáme odmerané množstvo– 1 lievanček = 1 polievková lyžica zmesi. Opekáme klasicky z obidvoch strán
Na záver lievančeky poprášíme práškovým cukrom, ktorý zvýrazňuje arómu ruží. Schválne vyskúšajte jeden bez cukru a jeden pocukrovaný. Rozdiel bude citeľný. Uvidíte, že sa po nich len zapráší.
Prajem Vám dobrú chuť a očakávajte dalšie recepty s našimi květovými vodami.