Kvetinové vody majú široké využitie v kulinárstve. Možno ich použiť v teplej kuchyni na polievky, omáčky a dezerty, ako aj v studenej kuchyni na originálne nápoje a nepečené dezerty. Tieto aromatické poklady dodávajú jedlám a nápojom chuť a šmrnc. Ich vlastnosti určite ocenia najmä gurmáni, vegáni a vegetariáni. Dnes sa zameriame na ovocné smoothies. Rád s nimi začínam deň. Recepty si prispôsobujem podľa nálady v daný deň. Predstavujem vám 3 moje obľúbené ranné energetické nápoje, vždy pre 2 osoby.
V prípade potreby sa nebojte husté smoothie zriediť trochou vody alebo pridať ďalší vylisovaný pomaranč. Pre lepší chuťový zážitok odporúčam používať len zrelé ovocie. U nezrelých existuje riziko prekyslenia žalúdka.
Smoothie s mangom, čučoriedkami a ružovou vodou
polovica malého zrelého manga
1 zrelý banán
hrsť čerstvých alebo mrazených čučoriedok
šťava zo 4 vylisovaných pomarančov
1 – 2 polievkové lyžice organickej ružovej vody SoZoLe Rose
Proteínové smoothie s červeným pomarančom a ružovou vodou
šťava z 3 vylisovaných červených pomarančov
1 banán
Hrsť čerstvých alebo mrazených bobúľ
1 – 2 polievkové lyžice organickej ružovej vody SoZoLe Rose
1 polievková lyžica mandľovej múky alebo jemne mletých mandlí
1 polievková lyžica konopného proteínu
Zelené smoothie s chia semienkami a mätovou vodou
šťava z 1 vylisovaného sladkého grapefruitu
šťava z 1 vylisovaného pomaranča
1 malý banán
1 kivi
1 polievková lyžica chia semienok
1 – 2 čajové lyžičky SoZoLe Rose Mint Water
Nebojte sa experimentovať. Hrajte sa s farbami a vôňami. Užite si každodenný štart.
Ďalšie recepty, tentoraz na horúci nápoj s ružovou vodou, si prečítajte tu .
Na blogu nájdete aj chutné lievance s ružovou vodou a citrónovo-lavanduľové sušienky.
Prajem vám skvelý týždeň!