Údolie ruží je čarovné miesto ukryté medzi dvoma pohoriami, ktoré sa tiahne 120 km stredom Bulharska. Pestuje sa tu zákonom chránená pôvodná odroda damašskej ruže (Rosa damascena Mill), kráľovnej všetkých kvetov. Jeho drobné, božsky aromatické kvety sa postupne otvárajú počas jedného mesiaca v roku a celé údolie je naplnené omamnou vôňou, ktorej sa všade nedá uniknúť. Nádherné!!!!
Destilácia damascénskych ruží
Samotný zber ruží má jasný poriadok a postup. Každý pestovateľ vie, že jeho blížiacim sa znamením sú kvitnúce agáty. Ak sa tieto stromy urodia, práce na ružových poliach sa začnú do 14 dní. Polia sú monitorované a keď sa objavia prvé damascénske hlavičky, zberači, vodiči a technológovia v továrňach na výrobu ruží sa začnú organizovať. Růžovarna je termín vychádzajúci z bulharského jazyka. Označuje tzv. liehovar na ružové víno, určený na destiláciu ružových kvetov, v ktorom prechádzajú dvojitou destiláciou. Vďaka tejto špecifickej vlastnosti je bulharská ružová voda taká jedinečná. Jej kvalita je cenená na celom svete a Bulharsko je svetovým lídrom vo vývoze ružovej vody a ružového oleja.
Skutočná ruža
Vďaka sile ružového biznisu existujú rôzne kvality samotného produktu. Nie každá bulharská ružová voda je výnimočná, nie každá ružová voda je z pôvodnej odrody Rosa Damascena Mill! Ďalším faktorom je spôsob pestovania a starostlivosti o rastlinu. Ružová voda SoZoLe pochádza nielen z ekologického poľnohospodárstva, ale každý krík na týchto poliach je zapísaný v registri pestovateľov tejto chránenej odrody. Hnojí sa len organickým odpadom z továrne na výrobu ruží, ktorý sa mieša s kravským hnojom z miestnej ekologickej farmy. Nepoužívajú sa žiadne pesticídy, burina sa odstraňuje “starou technológiou”, t. j. čisto ľudskou prácou.
Začína sa na úsvite
Samotný zber v roku 2021 bol tento rok skrátený kvôli chladnejšiemu počasiu. Každý rok je iný a každá produkcia má svoje špecifiká. Kvety sa zbierajú hneď po svitaní, keď sú pokryté rannou rosou. Do 10-kilogramových vriec sa dávajú len otvorené kvety, ktoré obsahujú najvyššie percento éterického oleja, ktorý nesie charakteristickú omamnú vôňu. Zbiera sa ručne od svitania do poludnia. Zamestnávajú sa sociálne znevýhodnené osoby a etnické menšiny, pre ktoré je táto sezónna práca jedinou možnosťou, ako si zarobiť na každodenný chlieb. Zberači si vrecia priväzujú k bedrám, aby mali voľné ruky. Po naplnení vreca ho odnesú na zberné miesto, kde na nich čaká skúsený pracovník. Každé vrecko sa skontroluje, zváži a zaznamená. Zberatelia dostávajú pevne stanovenú sumu za kilogram. Po tom, čo sa na tomto mieste zoskupí požadovaný počet plných vriec, prídu vodiči, aby ružových krásavcov expresne odviezli do ružového liehovaru. Čas je veľmi dôležitý.
Tradícia v modernom kabáte
Čerešničkou na torte je samotné spracovanie čerstvých kvetov ruží vo viac ako 100-ročnom ružovom pivovare s piatimi tradičnými medenými nádobami, ktoré sú už jediné funkčné svojho druhu. Vďaka modernej technológii a náročným hygienickým podmienkam je to tradícia v modernom kabáte. Tieto tradičné medené nádoby a skúsenosti technológov výroby dodávajú vode a oleju SoZoLe Rose špecifickosť, ktorú je ťažké opísať slovami. Privoňajte si k nej, ponorte sa do tejto vône a vždy spoznáte pravú ružovú vodu a jej vzácny olej.