S postupujúcou zimou sa zahrievacie nápoje stávajú našou každodennou rutinou. Ružová voda je jednou z nových ingrediencií, ktorá dodá každému zimnému nápoju bohatú arómu. Vedeli ste, že ako symbol luxusu a sofistikovanosti sa už po stáročia používa v kulinárskom umení mnohých kultúr! Táto jedinečná prísada povýši vaše kulinárske kúzla na aromatický zážitok, ktorý vás nielen zahreje, ale prinesie vám aj pocit vnútornej pohody. Ponorte sa s nami do sveta zimnej ružovej kuchyne!
Horká čokoláda s ružovou vodou
Ingredience:
2 šálky mlieka (môže byť rastlinné mlieko)
2 polievkové lyžice kakaa
2 lyžice cukru (podľa chuti)
1 čajová lyžička ružovej vody
Šľahačka (voliteľne)
Niekoľko sušených kvetov ruží a kakao na ozdobu
Postup:
V malom hrnci zohrievajte mlieko na miernom ohni, kým nie je teplé (ale nie vriace). V hrnčeku zmiešajte kakao a cukor. Pridajte trochu teplého mlieka, aby vznikla hladká hmota. Zmes nalejte do hrnca s mliekom a pokračujte v zahrievaní. Miešajte, kým sa dobre nespojí. Odstavte z ohňa a pridajte ružovú vodu. Nalejte do pohára a podľa potreby ozdobte šľahačkou, ružovými kvetmi alebo kakaom.
Korenený čaj s ružovou vodou
Ingredience:
2 šálky vody
2 vrecúška čierneho čaju
1 polievková lyžica ružovej vody
1 celá škorica
2-3 klinčeky
1-2 polievkové lyžice medu (voliteľné, podľa chuti)
Mlieko alebo citrón (pri podávaní nepovinné)
Postup:
V hrnci priveďte do varu vodu so škoricou a klinčekmi. Odstavte z ohňa a pridajte čajové vrecúška. Nechajte lúhovať 3 až 5 minút v závislosti od požadovanej sily. Vyberte čajové vrecúška, klinčeky a škoricu. Vmiešajte ružovú vodu a med, ak chcete sladiť ;-) Podávajte horúci, môžete pridať mlieko alebo citrón.
Horúci jablkový mušt s ružovou vodou
Ingredience:
4 šálky jablčného mušta
1/4 šálky ružovej vody
2 celé škorice
3-4 klinčeky
1 badyán (nepovinné)
Plátky pomaranča (na ozdobu)
Postup:
Vo veľkom hrnci zmiešajte jablčný mušt, celú škoricu, klinčeky a badyán. Zahrievajte na miernom ohni, kým sa nezačne variť. Odstavte z ohňa a vmiešajte ružovú vodu. V prípade potreby preceďte (nemusíte)a podávajte teplé, ozdobené plátkami pomaranča.
Chai Latte s ružovou vodou
Ingredience:
2 šálky vody
1-2 čajové vrecúška čaju chai
1 šálka mlieka (môže byť rastlinné mlieko)
1 polievková lyžica ružovej vody
1-2 polievkové lyžice medu alebo cukru (voliteľné)
Mletý kardamón alebo škorica (na posypanie)
Postup:
V hrnci priveďte vodu do varu. Vložte čajové vrecúška a lúhujte podľa pokynov na obale.
V druhom hrnci zohrievajte mlieko na miernom ohni, kým nie je teplé.
Vyberte čajové vrecúška a podľa potreby primiešajte ružovú vodu a med.
Zmes čaju zalejte teplým mliekom, ktoré môžete napeniť.
Pred podávaním posypte kardamónom alebo škoricou.
Pridanie ružovej vody do horúcich zimných nápojov nielen poteší vaše chuťové poháriky, ale zároveň vás spojí s jej bohatou, tisícročnou historickou tradíciou. Vychutnajte si tieto gurmánske špeciality v pohodlí domova pri praskajúcom krbe alebo nimi prekvapte svojich priateľov a rodinu a vyčarujte si nezabudnuteľné zimné stretnutia!
Kúpte si jedinečnú BIO ružovú vodu v potravinárskej kvalite tu.
Kúpiť sušené ružové kvety tu.
Recept na ružové lassi s ružovou vodou nájdete tu.